Select Page

O Bowenu

O Bowenu ili kako djeluje Bowen

Bowen terapija ima holistički i višedimenzionalni pristup ublažavanju boli i ozdravljenju i kao takva je, u posljednjih 50 godina, ostvarila zavidne rezultate. Temelji se na prepoznavanju Toma Bowena, njegova inicijatora, da se osnovni uzrok mnogih problema mišićno-koštanog tkiva, te neuroloških, neuromuskularnih i drugih zdravstvenih problema može  naći u mekim tkivima ili fascijama.

Ubraja se u područje komplementarne medicine. To je vrlo nježna tehnika kojom izvodimo precizne pokrete na mekim tkivima.

Kroz liječenje uzroka, a ne djelovanjem na simptome, Bowen terapija je dosljedno pokazala da može imati dubok i trajan učinak na ozdravljenje i ublažavanje boli, čak i tamo gdje su drugi tretmani rezultirali prolaznim ili malim poboljšanjem. Važno je naglasiti, Bowen tretmanom tretiramo cijelo tijelo, a njegovi holistički učinci su očiti u pacijenata koji su pronašli rješenje za probleme iznad i izvan onih za koje su tražili liječenje; na primjer, nedostatak energije, stresa ili emocionalne probleme.

Izvorna Bowen terapija izuzetno je nježna: može se primjenjivati na svima, od novorođenčadi i trudnica do osoba narušenog zdravlja, kao i na starijim osobama.

Fascija je specifična vrsta vezivnog tkiva koja tvori trodimenzionalnu mrežu oko svakog tkiva u tijelu. Fascija organizira naše tijelo obuhvaćajući sve živce, kosti, arterije, vene i mišiće. Stoga njena disfunkcija može utjecati na svaki mišić, živac i organ u tijelu. Fascija je postala predmetom intenzivnog istraživanja i nedavne studije su pokazale da je najveći osjetilni organ u tijelu. To je bogat niz receptora koji snažno utječu na tjelesnu neuro-mišićnu fiziologiju, na mnoge i složene načine. Bowen terapija stimulira određene receptore koji omogućuju da tijelo samo ispravi poremećaje i vrati homeostazu (ravnotežu) na holističkoj razini.

Bowen ručna tehnika

Bowen pokret je specifičan i njime aktiviramo tzv piezoelektrični efekt na fasciji. Impulsi putuju od periferije prema mozgu koji dobiva informaciju da s tim dijelom tijela nešto nije u redu i potičemo tijelo na samoizliječenje.

Terapeut izvodi nježne pokrete, palcem ili kažiprstom,  preko mišića i vezivnog tkiva, mobilizira meka tkiva, te time pokreće relaksacijske procese i omogućuje bolje funkcioniranje organizma. 

Primjer: Kod dugotrajne ozljede gležnja, fascija postaje zgrčena da bi zaštitila bolno mjesto, uzrokujući disfunkciju ili ograničene pokrete okolnih tkiva. Čak i kada dođe do ozdravljenja, mi se nastavljamo nepravilno kretati, jer je fascija i dalje kontrahirana, zadržava isti položaj i ograničava kretanje.

Svaki Bowen pokret pomiče fasciju, ali je ne odvaja na silu. Kada se fascijalne adhezije oslobode vezivno tkivo se opušta i smanjuje se napetost u samoj fasciji. Mišićno-koštane strukture tada mogu povećati obujam pokreta, a ujedno u ovako oslobođenom tkivu živci, krvne žile i limfni čvorovi funkcioniraju puno bolje.